sunnuntai 9. huhtikuuta 2017

Vierailuvinkkejä Princetonin kävijöille

PJ's pancakesin puolikas annos
Viimeiset viikot ovat olleet täynnä ihanaa kuhinaa. Kevät on tuonut mukanaan rakkaita sukulaisia, ystäviä ja lasten kummeja kylään tänne merten yli meidän puolelle. Vierailuvirta jatkuu vielä ja takaa meille viimeisiksikin viikoiksi salmiakkia ja kunnon suklaata Suomesta. Kiitos! Princetonin vieraidemme kanssa eri paikoissa käydessämme tajusin, etten vielä ole antanut vinkkejä tai esitellyt, mitä kannattaisi tehdä täällä, jos vaikka New Yorkin reissulla haluaa kokea tunnin junamatkan päässä jotain aivan erilaista Amerikasta. Siispä vinkkaan (tai kerron teille arvon sohvamatkaajillekin) kuinka viettää vaikka päivä Princetonissa ja mikä on näkemisen ja kokemisen arvoista täällä lyhyelläkin vierailulla.  Tervetuloa retkelle!

Aloita aamu pääkadun, eli Nassau streetin perinteikkäässä pannaripaikassa. PJ's pancakesin tiivis tunnelma ja nimimerkeillä tiiviisti raapustetut puupöydät henkivät vuosikymmenien aikana täällä opiskelleiden ja heidän vieraidensa jättämästä positiivisesta jäljestä. Suosittelen ottamaan puolikkaan annoksen (half), sillä se sisältää jo 3 paksua pannaria. Täysi annos on 5 pannaria, mitä jopa nälkäinen teinipoikanikaan ei kykenee vetämään. Kokemusta on. Pannarit saa tietenkin kukin valita haluamillaan terveellisillä tai vähemmän sellaisilla lisukkeilla. Nälkäisemmille suosittelen lohiomelettia, jonka kylkeen saa tietenkin myös french toastia tai pannaria. Jos olet lihaisamman ruoan ystävä, pannarit saa myös makkaralla ja pekonilla. Aah. Puntinnostajille suosittelen käymään Route 206 Red Oak dinerissa vetämässä wrestlerin aamiaisen. Heti perään ei puntit nouse, vaikka tutustumisen arvoinen punttisali löytyy ihan dinerin takaa.

Aamupalan jälkeen kävele kadun toiselle puolelle ja vieraile yliopistokampuksen kappelissa, Firestone -kirjastossa ja anna askeleen viedä kauniiden muraattien ympäröimien rakennusten lomassa kampuksen toiseen päähän. Kirjastossa käy katsomassa lasten osasto, jossa ei saa valokuvata, mutta joka on matka kuin Liisan ihmemaahan. Huonekalut ja rakennelmat kutsuvat lapsia - ja aikuisiakin - leikkiin
ja tuottamaan mitä hienoimpia nukketeatteriesityksiä. Kampuksella voit pistäytyä oikeasti hyvässä taidemuseossa katsomassa aitoja Monet:n malauksia ja antiikin Kreikan ja Kiinan aarteita. Muumio voi kiinnostaa erityisesti lapsia ja ritaripatsas saa jopa aktiivisen viisivuotiaani pysähtymään ja osoittamaan syvää kunnioitusta ja ihailua hetkeksi.

Julesin vege-ja lihapitsat - aah.
Palaa kampukselta Nassau Streetille ja pohdi hetki millaista ruokaa tekisi mieli. Suosittelen Jammin Crepesin suolaisia lettuja, joskin pannariaamiaisen jälkeen saatat arvostaa enemmän jotain muuta. Nassau Streetin poikkikaduilla on hyvää intialaista, Japanilaista ja ohuen ohutta herkullista pitsaa Jules thin crust:ssa, josta jokainen varmasti löytää haluamansa vaihtoehdon. Hyvä puoli Julesilla on se, että yksi pala on suht pieni ja maksaa vain n. 3 dollaria. Joten tuhdin aamiaisen jälkeen voi hyvin maistella vähän jotain pienempää suolaista ilman, että jenkkiannos ahdistaa suuruudellaan.

Ikkunashoppailulle riittää aihetta.
Käyskentele muutamassa suloisessa paikallisessa kaupassa. Mikäli haluat ostaa Princeton- aiheisia vaatteita löydät Princeton University Storen mm. Nassau streetiltä. Palmer Squarelta löydät niin suklaapuoteja, kahvipaahtimoita kuin sisustusliikkeitä ja lelukauppojakin. Kokeile Starbucksissa, miten työntekijät kirjoittavat nimesi kahvikuppiin. Jokainen kerta on mielenkiintoinen yllätys. Käy kurkkaamassa House of Cupcakessa ilmiömäisiä leivoksia ja osta kahvin seuraksi jokin yltiöpäinen donitsi tai muffini - olethan Yhdysvalloissa. Mikäli ilma on ihana, kävelkää tien toiselle puolelle kirjaston eteen aukiolle pöydille nauttimaan kahvihetkestä.  Jos jotakuta himottaa jäätelö vehnäherkkuja enemmän löytyy lähistöltä myös paikallinen jätskin valmistajan kahvila.

Mikäli rikkaan kaupungin julkinen kirjasto ilmiönä kiinnostaa,
Princetonin kirjasto on vierailun arvoinen. Se on aukion vieressä ja kirjaston maksuton wifi yltää myös aukiolle. Hyödynnä verkko ja postaa kuvia Princetonin vierailustasi sosiaaliseen mediaan istuessasi kirjaston toisen kerroksen Italialaisilla nahkatuoleilla. Mikäli ilma on viileä tai sateinen, hakeudu alakerran tai toisen kerroksen takan ääreen levähtämään hetkeksi. Kolmannessa kerroksessa voit lasten kanssa tutustua vaikka suolaisen veden akvaarioon, ottaa kirjoja ja istahtaa hetkeksi lukemaan vaikka lattialle tai antaa pienempien leikkiä dubloilla hetken. Voit katsella, mitä toimintaa flyereilla mainostetaan ala-aulassa. Joka viikko kirjasto tarjoaa laadukasta toimintaa, luentoja, vierailuja ja kokemuksia kaupungin asukkaille. Kirjaston takana on yksi kaunis ilmiö jenkeissä: hylätyn oloinen, mutta hiljaisuudessaan ja kaiken keskellä unohdetun oloinen upea hautausmaa. Se avautuu kirjaston toisen kerroksen korkeista lasi-ikkunoista ihailijoilleen.

Kukka-asetelmatkin on jenkeissä silmänruokaa
Illaksi voit jo palata New Yorkiin paikallisjunalla Princeton Junctionille ja sieltä Trentonista tulevalla junalla New Yorkiin. Se on junan päätepysäkki. Lähtiessäsi New Yorkista Princetoniin päin juna lähtee Penn Stationilta. Hakeudu New Jersey Transitin aulaan ja junaan, joka lähtee Trentonin suuntaan. Muista katsoa, että juna pysähtyy Princeton Junctionilla. Sieltä matkaa lähijuna Dinkyllä Princetonin keskustaan. Voit ostaa lipun junasta tai Penn stationilta. Jenkeissä netti ei toimi, kuten Suomessa, joten suosittelen ostamaan konkreettisen lipun, jotta vältyt sakkomaksuilta. Princetonissa kaikki oleellinen on kävelymatkan päässä keskustassa.

Suosittelen  New Yorkin kävijöille kahdenlaista jatkovaihtoehtoa: shoppailureissua ennen kotiinpaluuta tai auton vuokraamista ja yhden yön yli jäämistä. Shoppailijan kannattaa ottaa taksi Quaker Bridge Mallille taistelukentän läpi ja Einsteinin talon ohi ajaen. Näet matkan varrella upeaa kanaalia ja saat kokea jenkki -Mall -maailmaa. Palaa taksilla Mall:lta suoraan Princeton Junctionille, jonne on enää lyhyt matka. Älä kuvittelekaan käveleväsi pois Mall:lta, sillä kävely- tai pyöräteitä ei ole. OIkeasti. Niitä ei ole. Osta matkaevääksi Mall:lta Cheesecake factorylta pari kakkupalaa. Jos olet liikkeellä yksin, yksi riittää. Sitäkään ei kerralla iso mies saa syötyä yksin. Mutta on kokeilemisen ja maistamisen arvoinen.

Toinen vaihtoehto on siis auton vuokraus. Voit ajaa illaksi Princetonin lähellä olevaan vielä ihanampaan pikkukylään nimeltä Lambertville. Tämä on kuin Porvoo potenssiin kymmenen. Varaa sieltä hotelli yöksi, etkä pety. Illalla käykää syömässä hyvin Marhabassa, Middle Eastern -ravintolassa ja kävelkää Delaware-joen ylittävän sillan yli New Hopen puolellekin ruokaa sulatellessanne. Näin saatte käytyä New Jerseyn lisäksi toisessa osavaltiossa, Pennsylvaniassa samalla rahalla. Seuraavana aamuna käyskennelkää taidepuodeissa ja antiikkikaupoissa vaikkette ostaisikaan mitään. Höyryveturiajelukin on mahdollista. Voitte lähteä takaisin Princetoniin päin, kun pikkukylä on nähty ja vierailla matkan varrella Ground for Sculpture -puistotaidemuseossa. Sieltä jatkakaa matkaa Quaker Bridge mallille ostoksille ilman New Yorkin jonoja. Syökää joko Mall:n food courtissa tai Route 1:n varren muissa perinteisissä jenkkiketjuissa ennenkuin palautatte auton ja palaatte junalla New Yorkiin.

Kevään kukkivat puut loistossaan.
Princeton on hyvin erilainen kuin New York. Tämä on kuin palaisi maalle ja metsän siimekseen suuren maailman ja korkeiden rakennusten keskeltä. Kampus muistuttaa tyyliltään minua joskus jopa Oxfordin keskustasta. Princeton on myös hyvin erilainen tyypillisistä jenkkikaupungeista. Se on hyvä muistaa. Jenkkitunnelmaa voi hakea läheisestä Trentonista, jossa en suosittele nousemaan autosta ikävä kyllä kaikilla alueilla. Princeton taas on äärimmäisen turvallinen paikka. Parhaita aikoja vierailla on useita. Itse suosittelisin vierailemaan huhti-toukokuussa, jolloin on jo lämmintä ja Garden Staten vihreä runsaus näkyy ja tuoksuu. Suomalaiselle tämä tuntuu Amazonilta. Jos jaksaa viihtyä hieman pidempään, voi vierailla tunnin ajomatkan päässä meren rannalla Ocean grovessa tai Jacksonin Six Flags -huvipuistossa viettämässä päivän maailman kärkeä pitävissä vempaimissa. Pienimpien kanssa voi aloittaa puistooäivän Safarilla, jossa voi vaikka syöttää kirahveja ja katsoa kenguruja ja elefantteja, joita ei korkeasaaressa näe. Jacksonissa on myös jenkkikokemus nimeltä Outlet, josta löydät merkkivaatteita edullisesti. Jos on jouluihminen Princeton on vierailemisen arvoinen tällöinkin. Kadut, kaupat ja ravintolat ovat täydessä juhlahumussa ja tunnelmassa.

Kaiken kaikkiaan on ollut ihana saada ystäviä ja läheisiä vierailulle. Toivon, että olemme voineet antaa edes väläyksen siitä ihanuudesta, mitä itse jäämme kaipaamaan parin kuukauden päästä kun palaamme Suomeen. Ravintoloita, Ihmisten ystävällisyyttä, yhteisöllisyyttä, kauneutta ja valoa.

Tänään olen kiitollinen kaikista niistä vieraista, joita olemme saaneet pitää. Kiitän Princetonin kauneudesta ja rikkaudesta. Kiitän siitä, että olen saanut taas kerran asua tällaisessa paikassa maan päällä ja tutustua johonkin erilaiseen, mikä antaa vertailupintaa omaan elämään ja suomalaisuuteeni.

P.S. kurkkaa ihmeessä vielä linkit tekstissä!

Sallan viisi vinkkiä jenkkimatkaajille: 

1. Muista tippi palvelun tuottajille, kuten tarjoajille: 20% ruokalaskusta. Sen voi jättää käteisellä tai kortillakin maksaessa kuitin palattua voit kirjata kuittiin tipin määrän.

2. Syödessä: Mieti, josko esim. 4 hengen perheenne selviäisi kahdella ruoka-annoksella, jonka voi jakaa. Annokset ovat huikean kokoisia ja matkatessa ei välttämättä hotellilla ole paikkaa, minne säilöä jämiä. Äläkä unohda ravintoloissa refillejä: Juomat saa vielä usein täyttää lähtiessä tai ruokailun aikanakin, jos juoma hupenee. Samoin leffateattereissa voi isot popparit usein vielä leffasta tullessa täyttää hotelli-iltaa ilahduttamaan.

3. Tervehtimisestä: Kun kaupoissa tervehditään How are you, älä jää kertomaan mitä kuuluu. Vastaa vain iloisesti good tai fine ja sano vielä halutessasi how are you. Se on kohteliasta täällä.

4. Autoileville: Pidä Suomen ajokortti ja passi mukana, mikäli ajat autoa jenkeissä. New Jerseyssä ei saa itse tankata autoa, se on laki, joten odota huoltoasemalla, että tankkaaja tulee kysymään mitä tankkaat ja anna hänelle rahaa tai pankkikortti. Tätä ei tarvitse tipata, koska sinulla ei ole palvelulle vaihtoehtoa. Poliisit ovat kovin ystävällisiä täällä ja vauhdinvalvojia ja pysäytettyjä näkee päivittäin. Muista pysäyttää vauhti aina STOP -merkin kohdalla, vaikka kuinka tuntuisi, että tässä riittäisi väistämisvelvollisuus. Oikealle saa kääntyä ellei sitä erikseen kielletä myös punaisissa valoissa, jos tilaa on. Itse väistin talvella päin keskiviivan yli puolelleni tulevaa maasturia lumihankea hipaisten ja lokari meni renkaan ympärille niin, etten päässyyt eteenpäin. Paikalle tullut poliisisetä kutsui ystävällisesti hinausauton paikalle. Mikäli raporttia olisi tehty, ajokortin lisäksi olisi tarvitty passi. Suomen ajokortti riittää jopa meillä hetken täällä asuvillakin.

5. Kuuntele matkalla, mikä teille matkaajina on tärkeintä. Nähtävää ja koettavaa on niin paljon, että voi tulla ähky. Kivat ruokapaikat ja muutama hieno kokemuskin voi antaa paljon matkapakkiin varsinkin, jos on pieniä lapsia reissussa. Laatu korvaa määrän tässäkin asiassa.

Salainen nainen toivottaa teretulleeksi Princetoniin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti