sunnuntai 16. huhtikuuta 2017

Viisi pääsiäisen ihmettä jenkkilän malliin

Viisi ihmeellistä asiaa vähintään, laskin tänään. Asioita pääsiäisessä, jotka ovat pistäneet silmään ja tulleet tajuntaani täällä jenkeissä vahvemmin ja joita en sen kummemmin ennen ole pohdiskellut Suomessa eläessäni. Pieniä pääsiäisen ihmeitä ja ihmettelyn kohteita.

Ensimmäinen ihme - Pääsiäisenä ei ole lomaa

Kaupan makeistarjonta kakkuhyllyllä on munien, pupujen ja tipujen täyteistä.
Tämä viikko sattui olemaan täällä kevätlomaa kouluista, Spring break, perheemme lapsille. Työssä käyville tämä viikko ei jenkeissä ole sen erityisempi viikko työpäivien tai lomien suhteen, sillä perjantaina tai maanantaina ei ole kansallista lomapäivää eikä kaupat ole minään pääsiäisen päivänä suljettuina. Kapitalistin ihmemaassahan kauppakeskukset ja kaupat ovat auki viikon jokaisena päivänä muutenkin. Tajusin vasta nyt, miten tuo neljän päivän lomakin on tuonut juhlaan erilaisen tunnun. On ollut mahdollista lähteä vaikka mökille, jos vain tarkenee jo ja jotenkin laskeutua pääsiäisen sanomaan. Ei täällä. Kannoin juuri kierrätysroskat tien varteen, koska huomenna maanantaina roskarekka kulkee normaalisti.  Aamulla vuokrakämppäämme saapuvat urakoitsijat hoitamaan muutamia pikkujuttuja vielä kuntoon, jotka jäivät viime viikolla kesken. Pääsiäisessä on erilainen tuntu. Pitkäperjantai tuntui erilaiselta kaiken tapahtuessa ympärillämme kuten minä tahansa muuna perjantaina.  Mikäli haluaa mielessään liikkua pitkäperjantain maisemiin, on tehtävä vain itse tietoisia valintoja päiväänsä.


Toinen ihme -kristillistä pääsiäistä voi viettää monin tavoin 
ja tutustua itselle uusiinkin tapoihin helposti

Ortodoksisen kirkon pitkäperjantai -illan messussa

Princeton ja New Jersey on todella rikas kulttuurisesti. Siispä pääsiäisenä erilaisten kristillisten konserttien, messujen ja tapahtumien kirjo on tietenkin huikea ja valinnanvaraa on paljon. Viime kerralla täällä asuessamme osallistuin katolisen kirkon messuun pitkäperjantaina. Pääkadultamme bongasin eri kirkkojen kutsuja lasten munanmetsästykseen pääsiäispäivän aamuna sosiaalisen median muista kutsuista ja mainoksista puhumattakaan. Tällä kertaa sain osallistua ystäväni ortodoksisen kotiseurakunnan pitkäperjantain messuun. Ikäänkuin hautajaismessuun. Sain teinipoikani mukaan perustellen hänelle sitä, miten paljon hän voisi illan aikana oppia kristillisten kirkkojen moninaisuudesta. Asiaa saattoi auttaa se, että yksi alttaripojista oli hänen lukioystävänsä.

Vanha uskonnonopettaja minussa nautti kaikesta toimituksen symboliikasta ja jopa kreikankielisestä toimituksesta teologiminän kaivaessa vanhoja kreikankielen lukutaitoja sisältään. Kolmen tunnin resitoiden etenevän toimituksen aikana silmäni kiertivät myös kauniissa maalauksissa, ikoneissa ja toimituksen kiinnekohdassa, alttarin etuosaan kannetun hautakammiota muistuttavan rakennelman kukkakoristeissa. Toimituksen aikana sytytimme jokainen oman kynttilämme ennen kulkueen lähtöä kierrokselle korttelin ympäri. Takaisin sisälle tulimme ulko-oven eteen tuodun kukitetun haudan ali kyykistyen, ikäänkuin kulkien kukin haudan läpi pohtien Jeesuksen kuolemaa ja sen merkitystä. Lopuksi saimme jokainen toimitukseen osallistunut mukaamme osan haudan valkoisista kauniista kukista liturgian toimittaneen papin kädestä.


Kolmas ihme - makeisten ihmemaa
Karkkikoriperinne korkattu. Ja nämä oli siis vaatimattomat korit jenkkimittarilla.
Luulin jo, että tiesin melkein kaikki suklaan ja munien ympärille kehitetyt leikit. Ihana karjalainen äitinihän on pitänyt yllä perinnettä meillä Suomessa, missä Jeesuksen ylösnousemusta juhlistaen olemme pääiäisaamuna saaneet etsiä jokainen oman mignonmunamme. Egg huntingista -munanmetsästyksestäkin olin kuullut. Mutta en tajunnut tradition suuruutta. Kaupat ovat hyllymetreittäin täynnä erilaisia munavaihtoehtoja. Tyhjiä, värillisiä, koristeltuja, jo karkeilla täytettyjä ja erilaisilla määrillä ja koilla. Munia on niin Spidermanien kuin Frozenin ja muisen sankareiden teemoilla megakokoisina tietenkin. Suklaapupuja ja karkkipusseja on kuten halloweenina nyt samojen valmistajien taholta tarjolla pääsiäisteemalla.

Munanmetsästyksen lisäksi tutustun itselleni uuteen perinteeseen - pääsiäiskoreihin. Ne löytyvät tietenkin pääsiäispäivän aamuna lasten sängyn viereltä ja voivat olla eri kokoisia ja sisältää mm. makeisten lisäksi lahjoja lapsille. Ne voi ostaa valmiina kaupast eri teemoilla tai rakentaa itse. Tiedostaen, että saatan olla aloittamassa jotain vuosia jatkuvaa perinnettä palatessamme Suomeenkin pysyttäydyn vain makeisissa. Ihastelen tietenkin amerikkalaisen ystäväni lapsilleen tekemiä massiivisia ja kauniita koreja. Mielettömiä! Piilotan itse tekemäni vaatimattomammat korit lasten nukahdettua yhtä innoissani kuin itsekin olisin vielä korin saava lapsi. Pääsiäispäivän aamuna herään klo 7.00 viisivuotiaani ilon kiljahdukseen. Kori on löytynyt raukeiden silmien auetessa aamulla ensi kertaa, eikä takaisin makuulle käynnistä tai nukahtamisesta ole toivoa.


Neljäs ihme - kirkon kukka-asetelmat ja puutarha

Kirkon pihalla ja sisällä on silmäniloakin.

Pääsiäisaamun ihmettä lähdimme juhlistamaan kirkkoon normaalia aikaisempaan, klo 9.30 jumalanpalvelukseen. Kirkon pihalla silmiini pistivät puutarhan kymmenet puut, jotka vaikuttivat kirsikkapuilta tai koristeomenapuilta, jollaisia en ole muualla Princetonissa vielä nähnyt. Upea kukinta ja aurinko tuntuivat vain vahvistavan pääsiäispäivän aamun juhlan aihetta:
Hän on ylösnoussut!

Ikään kuin puutkin tietäisivät kukkia näin kauniisti juuri tänään. Astun sisään eteishalliin, joka on täynnä kaikenikäisiä, -värisiä ja korkuisia juhlijoita. Edessäni on tietenkin juhlaan sopiva kukka-asetelma ja kirkkosalissa vielä huimampi määrä valkoisia liljoja (rakastan liljoja). Tänä aamuna kirkossamme olikin kolme Jumalanpalvelusta tavanomaisen kahden sijaan ja keskimmäinen toimitus, jossa itsekin istumme oli täpösen täynnä kauniisiin juhla-asuihin sonnustautuneita ihmisiä. Toimituksen laulut, musiikki, saarna, rukoukset ja kuoron laulut toistavat luontevasti ja upeasti kaikki päivän tärkeintä sanomaa: Hän elää!

Jään sijaan kaivellaan hiekkaa
Viides ihme - pääsiäiskeli
Suomessa tähän aikaan olisimme siis mitä luultavimmin mökillä ja kaivaisimme jäähän reiän, jotta voisimme nostaa sieltä vettä saunaan lämpenemään mökin kevätsiivousta ja illan saunomista varten. Pääsiäisaamun pannareiden paiston, kirkon ja frisbee golfin jälkeen ajoimme vielä hiekkarannalle meren rantaan. Lämmintä oli noin 30 astetta ja Princetonissa se tuntuu jo kosteuden vuoksi aika kovalta, jotta ulkona voisi viettää aikaa pitkään. Siispä ranta kutsui kelienkin puolesta, jotta suomalainen perhe voisi olla ulkona mahdollisimman paljon. Koska takaraivossa raksuttaa: huomennahan voisi ehkä vielä kuitenkin sataa vaikka räntää. Mutta ei. todella harvoin enää täällä. ensi viikon kylmin päivä näyttää 13 astetta. Suomalainen minä on ihan äimänä edelleen. Valon ja lämmön määrä ei lakkaa ihmetyttämästä meitä.


Ensi pääsiäisenä Suomessa?
Ulkoistutuksia kotikuistilla
Koska huomenna on jo maanantai ja miehelläni on työpäivä, on pääsiäinen osaltamme ikäänkuin tällä erää taputeltu. Mutta olipa se hieno! Myönnän, että jo nyt tiedän ensi keväänä kaipaavani näistä eniten tätä lämpöä ja kevään aikaisuutta. Takakuistilla aamiaista nauttiessamme mietimme mieheni kanssa jo sitä, pitäisikö paeta Suomen kylmää kevättä ensi vuonna jonnekin lämpimään. Saa nähdä jaksaako sitä lähteä, vai tuntuuko kylmä mökkielämä jotenkin taas toisaalta eksoottiselta. Katson aiemmin keväällä istuttamiani tulppaaneja ja orvokkeja kuistilla. Ajatella, jos ruukkukukkiakin voisi Suomessa istuttaa jo maaliskuun lopussa, kuten täällä. Mieleni alkaa jo siirtyä kohti Suomeen paluuta monella tapaa, huomaan. Mutta vielä nautiskelemme hetken keväästä ja kesästä täällä.

Tänään olen kiitollinen ensimmäisen pääsiäisen ihmeestä ja näistä pienemmistäkin. Kiitän siitä, että Suomessa pääsiäistä voi vielä moni ammattiryhmä juhlia vapailla. Olen äärimmäisen kiitollinen tästä lämmöstä ja sen mukanaan tuomasta luonnon ihmeestä, keväästä. Kiitos, että pääsiäistäkin voi viettää niin monin eri tavoin ja voin viedä jotain tästä mukananikin.

2 kommenttia: