maanantai 5. joulukuuta 2016

Miten rakentaa joulu ulkomaille järkevästi yhdeksi vuodeksi?

Rakastan joulua. Rakastan joulun odottamista, sen rakentamista, valoja, kynttilöitä ja tunnelmaa hämärässä ja istuskelua takan ja teen äärellä rakkaiden ja ystävien kanssa. Suomalainen lähipiirini tietää, että olen Riihimäellä ensimmäisten joukossa jouluvalojeni kanssa. Niin, että puolisoani melkein hävettää. Amerikan matkalaukkuihin ei kuitenkaan tullut pakattua yhtä ainuttakaan joulukoristetta, kynttilää tai valoa. Suomessa yleensä rakennan joulun luonnonantimista ja muutamasta siihen liittyvästä tavarasta ja asetelmista, joita tykkään näpertää vastapainona työlleni pitkin marras- ja joulukuuta. Joten en niinkään kaipaa tavaraa. Mutta jotain, mikä tekee joulun. Miten sitten käy tällaiselle sisustamisesta nauttijalle, kun kaikki rakkaat ruukut, kipot, kupit ja se valkoinen vuosikymmenen palvellut tekokuusikin on kaukana merten tuolla puolen? 

Rakensin itse kransseja, köynnöksiä ja asetelmia edullisista löydöksistä, kuten kulkusista, luonnonantimista ja nauhoista.

Kun tietää olevansa ulkomailla vain vuoden, haluaa rakentaa joulun järkevästi ja taloudellisesti. Tai ihanaahan se olisi vetää Amerikan överit, mutta se ei istu minuun, rahapussiini tai luonteeseeni luomuperheen tyttönä. Mutta kun on tällainen visualisti, jolle on tärkeää, mille asiat näyttävät, niin haluaisi tehdä joulun tunnelman kotiin edes hiukkasen kauniisti. Takaraivossa jomottaa muistutus siitä, että takaisin matkataan matkalaukkujen kanssa. Edessäni oli prosessi, jossa tarvitsin luovuutta, luonnonantimia ja näpertelyä lasten kanssa.

Takanreunus valmistautuu jouluun ja luonnosta kerätyt kävyt saavat ympärilleen joulunauhan.

Keräsimme lähimetsistä maahan tippuneita havuja, oksia ja käpyjä. Vuokra-asunnon juomalasit saivat kelvata kynttilänjaloiksi takanreunukselle, joiden pohjalle laitoin jo syksyllä ikeasta ostamaani mustaa hiekkaa. Opettelimme vihdoin sytyttämään kaasutakan, mutta ensimmäinen ilta sen äärellä tuntui elologiselta kidutukselta. Toinen tuntui jo helpommalta. Henkisesti asennoiduin siihen, että järkevään jouluun ei tänä vuonna kuuluisi kuusta. Sopeutumista helpotti se, että löysin pojille omat joulusukat, jotka olisivat ihana mui
sto tästäkin matkasta palatessamme kotiin.

Skandinaavinen kuisti, kuten jenkkiystäväni sanoi
Sopetutumistani helpotti hurjasti se, että sain lainaan naapurin ylimääräisen tekokuusen. Saatoimme siis saada kuusen amerikan tapaan jo ensimmäisenä adventtina kotiin, toisin kuin luulin. Olin aiemmin ostanut terassille minikuusen (jonka luulin olevan ainoa kuusemme), johon askartelimme valkoisia tähtiä ja puisen isomman tähden, jonka rinnalle keräsimme korillisen metsän aarteita. Michael's tavaratalon 50%n jouluale koitui kohtalokseni, sillä sieltä löysin erilaisia ihania nauhoja, kulkusia, valkoista lumisuihketta ja muuta askartelutarvetta, jolla pystyisin toteuttamaan kodin joulumuutoksen pikkurahalla, mutta tarpeeksi söpösti.

Huvittavintahan koko hommassa on se, että Suomeen en rakentaisi vihreän kuusen sisälle kultaisia koristeita saatika valitsisi punaisia joulusukkia ja nauhoja. Mutta tähän kotiin nämä sopivat. Tiedostan myös miettiväni, josko sittenkin Suomeen olisi aika hankkia isompi ja vihreä kuusi, kun lasten allergiat jo ehkä sallisivat aidon kuusenkin? Kaikkea tämä ulkomailla asuminen teettää!

Naapurit ihailevat skandinaavisen vaatimatonta joulua ja joulupesää, jota täydentävät piparkakkutalo, itseleivotut piparit ja punaiset omenat kynttilöineen keittiön pöydällä. Niitä kun ei mitään voi eikä tarvitse viedä Suomeen. Teinipojan kaiutin on takavarikoitu alkerran oleskelutilaan soittamaan Downton Abbeyn joulua ja muuta kaunista tunnelmamusiikkia. On ollut ihanaa askarrella kulkusiin nauhoja nelivuotiaan kanssa, kannustaa pientä etsimään lisää käpyjä ja keppejä, spreiata käpyjä takapihan kivellä ja leipoa aina lisää huvenneita pipareita homejuuston seuraksi.

Tuntuu, että joulu tulee nyt sitten tännekin. Suunniteltu Floridan joulu on vaihdettu lokoisaan kotilomaan, koska valolle ei ollutkaan niin paljon tarvetta, kuin Suomessa suunnitellessa luulimme.

Princeton on täynnä toinen toistaan ihanampia joulutapahtumia ihmisineen, nuotioineen, lauluineen, valoineen ja katukoristeineen. Huomenna juhlimme muiden tutkijaperheiden kanssa meillä Suomen itsenäisyyspäivää. Jouluisessa kodissamme. Sallan edullinen joulukuusi ulkomailla:

 lainattu joulukuusi
jouluvalot alesta 9$
tähti 2,5$ (litteä, voi viedä Suomeen)
Kävyt kerätty metsästä, lumispray 4,5£
nauha 2,5$
valkoiset puupeurat ja isommat puutähdet 0,79$ kpl
pikkutähdet 15 kpl pussi yhteensä 1,5$
kullatut sarvet 4$ yhteensä
kulkuset yhteensä 4$ ja lanka 1,9$


P.S. yritän saada kaikki koristeet Suomeen mukaan ehkä keväällä vierailevan isosiskon matkalaukkuun. Littanoiden valintojen etu. You are welcome Sys!
Tänään olen kiitollinen joulun lapsesta Jeesuksesta.
Siitä, että kaiken askartelun ja valmistelun keskellä voin hiljentyä ja iloita hänen syntymästään.
Kiitän mahdollisuudesta viettää joulua ulkomailla kauniissa Princetonissa.
Ja siitä, että ensi jouluna saamme viettää kenties lumisen joulun Suomen rakkaiden seurassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti