tiistai 17. toukokuuta 2016

Valmisteluja - vuokralaisia vai ei?

Pidämme kodistamme. Meitä on onnistanut Riihimäellä. Hintalaatusuhde kodissamme on enemmän kuin kohdillaan. Meillekin, jotka käymme töissä Helsingissä ja Järvenpäässä. Ulkomaille muuton yhteydessä emme ole vielä kertaakaan vakavasti miettineet kotimme myymistä, vaan olemme aina halunneet laittaa sen vuokralle. 

Miksi Vuokralle? Miksette myy? 

Kun on lapsia, tuntuu paremmalta palata takaisin kaupunkiin, jossa lasten ystävät, luokkatoverit ja tuttu oma koti on. Jos viemmekin lapsia maailmalle (tai riepottelemme heitä, kuten joku rakas sukulainen on jossain kohtaa turhautuneena lausunut kannustavasti), niin haluamme mahdollistaa heille jotakin pysyvää. 

Toinen yksinkertainen syy on paluun ja arjen helpottaminen. Kun on asunut ulkomailla ja kokenut kaiken vieraana uudessa kaupungissa, on ihana palata tuttuun ja turvalliseen ystäväpiiriin, hyvien naapurien lähelle ja mennä kauppaan, jonka hyllyosastot tuntee. Mennä yöllä tuttuun sairaalaan kun lapsen larygniittikohtaus ei kotikonsteista huolimatta helpota tai kahvilaan, jossa sinua tervehditään nimeltä. Vilkuttaa naapurille käydessäsi postilaatikolla ja huikata kaverille, joka sattuu lenkkeilemään kotisi ohi. 

Eikö vuokraaminen ole työlästä? Mistä löytää hyvät vuokralaiset?

Saan jättää jopa päiväpeitot paikalleen
Meitä on onnistanut myös vuokralaisten suhteen. Lähipiirissämme tai lähipiirin lähipiirissä on aina ollut joku, joka on elämäntilanteestaan johtuen tarvinnut asuntoa, kun me olemme tarvinneet luotettavia vuokralaisia.

Se on ollut win -win -tilanne.

Ystävät saavat esimerkiksi lisää aikaa etsiä unelmiensa kotia paikkakunnalta tai kokeilla, miten uusioperheen elämä luistaa saman katon alla. Tai perhe, joka saa kalustetun kämpän, kun yhtä sen jäsenistä kutsutaankin töihin vähäksi aikaa Riihimäelle.

Sopivasti juuri ulkomailla olomme ajaksi.
Me saamme samalla talonmiehet, jotka arvostavat kotiamme ja sen sijaintia. Pitävät siitä huolta ja ilmoittavat heti jos on jotain omituista meneillään tai jokin olennainen kodinkone lakkaa toimimasta. 

 Kun muutan nyt ulkomaille neljättä kertaa, olen tajunnut, että vuokra kannattaakin laittaa alemmas, mitä täydempänä tavaraa talon voi vuokrata eteenpäin. Ei niinkuin yleensä, että hinta kasvaa kalustettuna. Meille on ollut ehdoton etu saada hyvät vuokralaiset. Sitä ei voi rahassa mitata. Kiitos kaikki ihanat, jotka tunnistatte itsenne!

Miten uskallat jättää tavarat?

Talon tyhjennyksen välttäminen yhtää aikaa sen kanssa, että omakotitalossa on vuoden läpeensä joku asumassa on paljon tärkeämpää meille, kuin se, että saisimme tuosta ajasta törkeän kovan hinnan ja huonolla tuurilla ikävät vuokralaiset.

Aloitimme vuokralaisten etsinnän tälläkin kertaa heti kun meillä oli faktatietoa ja sopimukset lähdöstä. Tällä kertaa etsimme vuokralaista pidempään kun aiemmin. Minua ahdisti jatkuvasti ajatus siitä, että viettäisin taas kesäloman pakaten kotia ja käyden kaappeja läpi. Mutta olin oppinut jotain: Järkeilin itselleni niin, että suren vasta sitten, kun aidosti on jotain surtavaa. Kun tiedämme mitä vuokralaiset haluavat.


Eikä minun tarvinnut surra.

Löysimme sopivat vuokralaiset tälläkin kertaa. Ja jopa niin, että saan jättää kotiin enemmän tavaraa kuin koskaan ennen, jopa kuopuksen leluja huoneeseen, veitset ja haarukat paikalleen. (Jos oikein muistan mitä sovimme). Ei sänkyjen kantamista ja levittelyä sukulaisten, ystävien ja mökin nurkkiin. Ei tavaroiden etsimistä kotiin palatessa. Syvimmät pahoitteluni esitän kaikille teille, joilla edelleen on tavaroitamme, emmekä muista edes niiden olemassaoloa enää. Anteeksi. Myy eteenpäin kaikessa rauhassa!

Saan tällä kertaa jättää enemmän tavaroita kotiin kuin koskaan aiemmin.

Muutto on ollut myös hyvä prosessi minulle, joka rakastan kodinlaittoa ja kauneutta. Olen saanut huomata sen, etten ole kiinni tavarassa, kuten olen luullut. Olen yllättynyt siitä, miten helppoa on jättää kaikki taakseen ja miten vähällä ihminen tulee toimeen. Kun sinulla on nukkumapaikka, ruokailuvälineet ja paikka syödä sekä jonkinlainen sohva, pääset jo todella pitkälle. Otan yhä vähemmän tavaraa mukaani. Haaveilen lähteväni jopa parilla vaatekerralla jenkkilään tällä kertaa.

Toki sovimme vuokralaisten kanssa vielä yksityiskohdista ja laitan pois asiat, jotka ovat sukukalleuksia. Nyt enemmän siitä näkökulmasta, etten halua vuokralaisten pelkäävän, että he tai pienet lapsensa hajottavat vahingossa jotain, mikä olisi meille arvokasta. On hyvä puhua asiat suoraan vuokralaisen kanssa. Nyt haaveilen jopa siitä, että voin kysyä, josko saisin jättää lakanatkin heille käytettäväksi ja pyyhkeet.

Olisin ikionnellinen.

puutarhaani saatan hieman ikävöidä. Onneksi vietämme kesät Suomessa lähtiessä ja palatessa.

Taidan alkaa vähitellen saada tilaa päässäni sille, miltä elämämme voi näyttää myös Atlantin tuolla puolen tällä kertaa. Nautin ajatuksesta, että vuokrakodissamme jenkeissä on lakanat valmiina.
 Ruokailuvälineet kaapissa. Huonekalut paikallaan. Olivatpa oransseja kurpitsoineen tai ruusuineen.
Ja etten kokonaiseen yhdeksään!!! kuukauteen voi suunnitella asumassamme talossa remonttia.
 Tai korjaan: en voi toteuttaa siellä remonttia.
Se on jenkkikotimme vuokrasopimuksessa ehdottomasti kielletty. Suunnittelu ei...


Tänään olen kiitollinen siitä, että saimme kotimme vuokralle.
 Että asiat alkavat loksahdella paikalleen, kuten aina ennenkin.
 Että tälläkin viikolla moni asia on mennyt eteenpäin ja
 lähtövalmistelulistalla on yhä enemmän 
ylivedettyjä sanoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti