lauantai 14. toukokuuta 2016

Valmisteluja - rokotteita ja viisumeita

To do lista jääkaapin ovessa
Kun tekee mielenkiintoista, haastavaa ja motivoivaa työtä, on ruuhkavuosissaan lapsiperheen äiti, tekee vapaa-ajallaan oppikirjaprojektia ja vetää pilatesta, niin unelmissa ei ole mikään lisävääntö tähän hässäkkään. Päinvastoin. Sitä miettii, mistä päästä voisi hellittää, että olisi enemmän aikaa perheelle, parisuhteelle, ystäville ja ehkä jopa itsellekin.

Tästä huolimatta valitsimme lähteä ulkomaille 9 kk projektin ajaksi. Niin. Valitsimme sen ihan itse. Voit lukea valintaprosessista edellisestä blogikirjoituksestani lisää. Tietäen kokemuksesta, että valmisteluihin menee aikaa. 

Jos ikinä suunnittelet muuttavasi ulkomaille, tai erityisesti Yhdysvaltoihin,on asioita, joita sinun tulee valmistella ennen muuttoa hyvissä ajoin. Siis sen muuton konkretian, vuokralaisten etsinnän ja työhön & lasten kouluihin liittyvien asioiden lisäksi. Aika kultaa muistot -sanonta on niin totta. En muistanut lainkaan, mikä homma valmisteluissa on, vaikka se oli yksi negatiivisten asioiden listalla lähtöä arvioidessamme. Siksipä, koska kirjoitan tätä blogia yhtälailla omaa tulevaisuuttani varten kuin ehkä sinulle lukijani, muistutan itseäni muutamista valmisteluista. 

Vakuutukset

Ilman vakuutusta kaikille lähtijöille et voi hakea viisumia. Hanki siis kaikille vakuutukset terveyshistoriasta huolimatta. Vertaile hintoja ulkomailla ja kotimaassa. Istu vakuutusyhtiössä ja selvitä vaihtoehtoja ja selvitä hieman lisää. Varmista, että olet ymmärtänyt mahdollisen uuden sopimuksen, joka vaikuttaa houkuttelevalta oikein. Varaa aikaa vakuutuskäsittelyyn, sillä kun olet tehnyt sen, he voivat vaatia lisäselvityksiä. Varaudu siihen, että kustannat nuo lisäselvitykset ja epikriisien hankkimiset itse.

Passit ja viisumit
Käy kuvaamassa kaikki perheenjäsenet viisumia varten tai kuvaa itse ohjeiden mukaan. Varmista perheenjäsenten passien olevan voimassa puoli vuotta vielä palaamisenne jälkeen. Mikäli näin ei ole, hanki uudet passikuvat myös uusiin tarvittaviin passeihin samalla. Huomaa, että ne ovat erikokoiset. Varaudu tunteelliseen hetkeen, kun pienin lapsista hymyilee suloisinta hymyään kuvaajalle, eikä tiedä lainkaan mitä on edessä. Pidä itsesi kasassa. Lähetä kuitenkin liikuttavan hyvin onnistuneista kuvista läheisille makupaloja ja tunnetilastasi viestiä. Saat empatiaa. Ja rohkaisua. Muista olla kiitollinen ystävistä, jotka eivät syyllistä sinua lähdöstä. Ja äidistä. Joka elää kanssasi tämänkin hetken, vaikka asuukin kaukana.

Passihakemuksen voi tehdä nykyään kätevästi verkossa. Nouda passit, kun ne ovat valmiit ja lähetä kuvat passeista jenkkeihin, jotta he voivat aloittaa viisumivalmistelut siellä päässä. Muistuta valmistelijoita siellä päässä aikataulusta Suomessa. Heillä ei ole ymmärrystä tai tietoa siitä, miten eri maissa viisumin haun aikataulut voivat venyä. Viisumin haettuasi saat päivämäärän viisumitapaamiselle konsulaatissa. Et pysty aikaistamaan sitä itse. Varaa aikaa yllättäviinkin vaatimuksiin, kuten todistaaksesi, että olet naimisissa sen naisen kanssa, jonka kanssa haluat lähteä reissuun tai että lapset, jotka aiot ottaa mukaan ovat sinun (syntymätodistukset). Hauskinta on etsiä sitä ulkomailla syntyneen lapsen syntymätodistusta.

Kiitos tunninkuva. Kaikkien passi- & viisumikuvat hetkessä.


Rokotukset ja dokumentit ajantasalle 
Sovi lasten koulun terveydenhuollon kanssa ja neuvolan kanssa aikataulu, jolla selvitätte, mitä rokotuksia lapset tarvitsevat ja miten he saavat tarvittavat rokotukset ja ajantasaisen rokotuslistan. Suomessa ei lähetellä listoja sähköpostilla tai liitteenä. Tietoturva. Käy ostamassa rokotteet ja sovi pistoaikatauluista kunkin rokotteen rajoissa. Varaa aikaa mahdollisiin verikokeisiin, kuten vesirokon selvittämiseen, jos et muista tai ole varma onko lapsella ollut vesirokko. Jenkeissä (useimmiten) halutaan, että lapsella, joka tulee päiväkotiin on vesirokko joko sairastettuna tai rokotettuna.

Varaudu siihen, että rokotteet maksavat maltaita (siis Suomen mittakaavalla). Esim aivokalvontulehdusrokote vajaa 100e, twinrix ja vesirokko, kaikki vievät kivasti rahaa, mutta ovat varmasti sen arvoisia. Jos et rokota lapsia Suomessa, joudut rokottamaan heidät vielä kalliimmalla jenkeissä, jotta he pääsevät kouluun tai päiväkotiin edes lyhyeksi aikaa. Muista ottaa rokotteiden printtilista mukaan jenkkeihin! Tai skannaa se itsellesi ja säästä omaan sähköpostiin tai pilvipalveluun kaiken varalta. Ei muuten haittaa tarkistaa omaa hepatiitti & jäykkäkouristusrokotteen tilannetta. Yritä muistaa mennä varaamiisi rokotusaikoihin oikeasti paikalle. Ja pyydä kohteliaasti anteeksi hoitohenkilökunnalta, jos unohdat. Heidänkin aikansa on arvokasta ja tärkeää.


Lääkärinlausunnot ja lääkkeet mukaan

Muista sopia tapaaminen lääkärin kanssa ja kirjoittaa sitä ennen papereita niin pitkälle kun voit lasten koulua ja päiväkoteja varten. Lääkäriltä tarvitset myös ne mahdolliset reseptit vielä. Ole kiitollinen siitä, että lääkäri jaksaa täyttää outojakin kohtia ja etsiä niiden merkitystä netistä, kun paperissa kysytään hassuja. Meidän mielestä. Terveydentilan arvio ja oikeutus olla normaalisti mukana liikuntatunneilla on jenkeille tärkeä asia. Siihen tarvitaan lääkärin arvio ja allekirjoitus. Älä unohda käydä lääkärillä vielä ennen lähtöä niin, että saat reseptit lasten lääkkeisiin, joita he tarvitsevat ulkomailla asumisen aikana tai ainakin alkuaikoina, ennenkuin pääset perille siellä kaikesta. Jos sinulla on perusterveet lapset, joilla ei ole kontrollikäyntejä tai peruslääkityksiä, ole todella kiitollinen. Se helpottaa elämää ulkomaille muuton kanssa todella paljon. Ja ehkä muutenkin.


Myönnän, että pelkästään kirjoittaessani näitä ylös sydämenlyöntitiheyteni kasvaa. Ja on ollut hetkiä, kun olen sanonut miehelleni, että nyt en pysty tätä asiaa hoitamaan. 

Että nyt meni mittari punaiselle. 

Selviämmekö tästä?

Haukkasimmeko liian ison palan?

Esimerkiksi kun olen saman viikon aikana ollut työreissulla ympäri Suomen ja iltoja oppikirjan markkinointikiertueella ja miettinyt, milloin saisin sairaalasta jonkun kiinni saadakseni epikriisin ja saisinko sen ajoissa toimitettavaksi vakuutusyhtiöön, jotta voimme saada vielä viisumit kuntoon ennen lähtöä. Ja kun samaan aikaan 4-vuotias lapsi kertoo sujuvasti päiväkodissa äidin unohtaneen hänet karkkikauppaan. Lapsen päiväkotiystävät empatiseeraavat: "voi sentään!" ja "Onpa kamalaa!". Ja pieni lapsi lohduttaa ystäviään: "Isi onneksi pelasti minut". Ja kuullesani tästä junassa matkalla kotiin töistä, vaikka tiedän sen olleen lapselleni unta, hetken mietin, oliko se sittenkin tapahtunut oikeasti. Sadasosasekunnin. Koska oikeasti, on sellainen olo, että on ihme, jos en jotain asioita tässä kaiken keskellä unohtaisi. 

Istahdamme sohvalle lasten mentyä nukkumaan mieheni kanssa. 
Emme avaa tuona iltana televisiota. Mietimme, olemmeko vielä siinä kohtaa, että osaamme iloita tulevasta matkasta. Vai johtuuko fiilistelyn puute ehkä vain siitä, että tiedämme jo, että elämä lätäkön tuolla puolen on myös arkista. Vuorojen vaihtamista, pyykkäämistä ja ruoan laittoa. Tulee vielä se hetki, kun iloitsemme vilpittömästi tästä mahdollisuudesta. Mutta kun on liian monta asiaa vielä ratkeamatta, kuten vuokralaiset tai se, miten paljon kodin tavaroita pitää viedä jonnekkin (minne?), niin ei vielä vain anna itsensä iloita. Minä ainakaan. Mutta joku päivä me istumme lentokoneessa ja asiat on hoidettu jollain tavalla. Ja se on riittävän hyvä.


 Tänään kiitän siitä, että olen riittävän hyvin tähän asti 
saanut hoidettua muuttoon liittyviä asioita. Ja etten ole vielä unohtanut lastani karkkikauppaan.
 Ja kiitä lapsieni isästä, joka on heidän unissaan sankarihahmo.


P.S. et ole vieläkään hakenut viimeisiä rokotteita apteekista. 
Hae ne ennen pistospäivää!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti